INVK

Vertaal als leidinggevende je boodschap

8 December 2021

Hopelijk is het snel weer mogelijk om gewoon teamsporten te spelen. Wellicht weet je dat ‘playbooks’ van cruciaal belang zijn bij elke teamsport. Geen twee playbooks zijn hetzelfde. Een playbook helpt de spelers de strategie voor de wedstrijd zich eigen te maken en vol zelfvertrouwen hun rol te spelen.


In het bedrijfsleven, net als in de sport, loont het om voorbereid te zijn

Een strategisch playbook bevat alle stukken en onderdelen die samen de go-to aanpak van je bedrijf vormen om dingen gedaan te krijgen. Volgens Accenture omvat een draaiboek "proces workflows, standaard werkwijzen en culturele waarden die vormgeven aan een consistente response - het spel. Een playbook weerspiegelt een plan; een aanpak of strategie die bepaalde werkwijzen definieert die van tevoren zijn uitgewerkt."


Waarom heb je een strategisch playbook nodig?

Hoewel je niet van je werknemers hoeft te verwachten dat ze een playbook uit het hoofd zullen leren, is het van cruciaal belang om een playbook bij de hand te hebben als leidraad. Denk eens aan alle stappen die mensen in de juiste volgorde met elkaar moeten uitvoeren om je bedrijf soepel te laten draaien. Elke speler heeft zijn eigen taken om uit te voeren. Een assistent zal andere taken hebben dan de communicatiemanager en de directeur. Maar er zijn veel projecten die vereisen dat je samenwerkt als een groep. Al deze bewegende delen soepel laten verlopen is alleen mogelijk als je een plan hebt, en dat plan komt samen in een playbook dat toegankelijk is voor iedereen in je organisatie.


Vraag hier onze checklist met zeven voordelen van een effectief playbook aan, en ontvang deze gratis in je mailbox.


Download artikel

5 Fatale gebreken van verandermanagement en hoe je zelf kunt innoveren.

Contact

Zoek je advies, neem contact op met Sanne Immerzeel:

Andere interessante blogs