INVK

Goede virtuele gesprekken

8 December 2021

Leiderschap en management vinden grotendeels plaats via persoonlijke gesprekken. Gesprekken over doelstellingen, prioriteiten, context, oplossingen en resultaten. Sommige van deze gesprekken zijn formeel, maar vele zijn informeel en vinden op een meer ad-hoc basis plaats.


Eén-op-één gesprekken zijn een cruciaal onderdeel van het communicatie-instrumentarium van een manager. Effectieve 1-op-1 gesprekken met werknemers kunnen je helpen een basis van vertrouwen en samenwerking op te bouwen met je teamleden terwijl je werkt aan gemeenschappelijke doelen. 


Met andere woorden, goede eén-op-één gesprekken gaan niet alleen over het beoordelen van prestaties - het gaat ook over het cultiveren van een relatie. Eén-op-één gesprekken zijn een belangrijk onderdeel van het opbouwen van die relaties, zodat je niet alleen talent kunt ontwikkelen, maar het ook kunt behouden. 


Regelmatige ontmoetingen met je werknemers helpen je te begrijpen hoe elke persoon gemotiveerd is, wat hun sterke en zwakke punten zijn, en wat hun potentieel is binnen je team en de organisatie als geheel.  Managers die luisteren naar, begrip hebben voor en respect hebben voor elk teamlid, kunnen hun werknemers succesvol empoweren en de sterke punten van elk individu gebruiken om het hele team te versterken.


Nu we overgaan op virtueel werken, moeten we een stap terug doen en opnieuw nadenken over deze gesprekken. We moeten leren hoe we succesvolle gesprekken op afstand kunnen houden.


In een recent onderzoek van Brigham Young University in de US concludeerden onderzoekers dat een virtuele werkomgeving om een ander soort leiderschap vraagt. Online zijn er minder directe mogelijkheden voor menselijke interactie en meer mogelijkheden voor miscommunicatie. Uit dit onderzoek bleek dat teamleden voorkeur geven aan leiders die concrete stappen ondernemen om prestaties te verzekeren, en ervaren teamleden charismatische persoonlijkheden als minder relevant.

"In een virtueel team is het belangrijker om op te vallen als diegene die anderen helpt," zegt co-auteur Cody Reeves, een assistent-professor aan de Marriott School of Business van Brigham Young University. "Mensen die de tijd nemen om te pauzeren en anderen te helpen met taken, worden eerder gezien als leiders."

Hoewel het essentieel bleef voor leiders in virtuele teams om sociale contacten te onderhouden, werd succesvol virtueel leiderschap vooral gedreven door kleine acties zoals het bewaken van tijdlijnen, het geven van feedback en het coördineren van teamwerk.

Nu virtueel werken steeds gebruikelijker wordt voor organisaties, zouden zowel managers als teamleden er baat bij hebben om te begrijpen dat traditioneel succesvol leiderschapsgedrag een andere impact heeft op de perceptie van leiderschap in virtuele contexten.

 "In virtuele omgevingen spreken onze daden boekdelen," zei Steven Charlier, medeauteur van de studie en professor in management aan de Georgia Southern University. "De 'zachte' vaardigheden waarop traditionele managers vertrouwen, vertalen zich misschien niet gemakkelijk naar een virtuele omgeving."

Frequente 1-op-1’s zijn essentieel in onze nieuwe virtuele werkwereld. Ze waren al belangrijk, maar in de virtuele wereld zijn ze nog belangrijker geworden.  Gesprekken zijn een belangrijk mechanisme om samen te werken, kortetermijndoelstellingen vast te stellen en feedback te geven, en als leider je teamlid te helpen de volgende stap te nemen.


Veel van dezelfde principes van 1-op-1 gesprekken zijn van toepassing wanneer je op afstand werkt - maar je moet ze op een meer geplande en bewuste manier in gang zetten. Documenten, agenda’s en voorbereiding moet meer gestructureerd plaatsvinden, zodat het online gesprek soepel kan verlopen.


Wil jij ook 5 top tips ontvangen voor het voeren van virtuele gesprekken? Klik dan hier.

Download artikel

5 Fatale gebreken van verandermanagement en hoe je zelf kunt innoveren.

Contact

Zoek je advies, neem contact op met Sanne Immerzeel:

Andere interessante blogs