INVK

Een goed gesprek begint met goede vragen

10 January 2022

Op ons werk hebben we vele soorten gesprekken; informeel, formeel, in een groep of één-op-één. Gesprekken met medewerkers, of juist klanten en leveranciers. Als leidinggevende zijn deze momenten bij uitstek geschikt om begrip en inzicht te verkrijgen in het denken en doen van je gesprekspartner en te leren wat er echt speelt. Voorwaarde is dan wel dat je slim omgaat met die gespreksmomenten en ze ten volle benut. 

 

Vraag hier alvast ons lijstje met 4 cruciale vragen en tal van voorbeelden aan om in te zetten tijdens je volgende gesprek.

 

Goede gesprekken voeren is een kunst. Coaches hebben deze kunst onder de knie. 


Coaching in organisaties is ook een instrument van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van mensen in een breed scala van behoeften. En coaching doe je door middel van goede gesprekken! De voordelen van coaching zijn talrijk; 80% van de mensen die coaching krijgen, melden een toegenomen zelfvertrouwen, en meer dan 70% profiteren van verbeterde werkprestaties, relaties en effectievere communicatievaardigheden. 86% van de bedrijven meldt dat ze hun investering in coaching en meer hebben terugverdiend (bron: ICF 2009).


Als je kijkt naar wat een coach doet dan zie je de volgende ‘tools’ in zijn gereedschapskist: luisteren, vragen stellen, uitdagen, ‘empoweren’, mensen verantwoordelijk te houden voor voortgang en mensen helpen prioriteiten en doelen te zetten. Een leidinggevende doet natuurlijk dezelfde dingen, maar specifiek gericht op de werkomgeving. 


Coaches weten dat de door middel van goede vragen mensen kunnen motiveren om te reflecteren, inzicht te borgen of doelen en prioriteiten te zetten. Als leidinggevende kun je het gereedschap van een coach goed inzetten in je dagelijkse gesprekken met medewerkers. Maar ook in gesprekken met externe contacten kun je deze vragen inzetten.


Goede coaching vragen zijn in staat om het volgende te doen:

  1. Nieuwsgierigheid opwekken bij de luisteraar
  2. Onderliggende veronderstellingen aan de oppervlakte brengen
  3. Uitnodigen tot creativiteit en nieuwe mogelijkheden
  4. Aandacht en focus te richten op het doel
  5. Meer vragen op te roepen


Er zijn ruwweg vier soorten coaching vragen:

  1. Open vragen
  2. Reflecterende vragen
  3. Motivatie vragen
  4. Structuur & Proces vragen.


De volgende keer dat je een gepland of ongepland een gesprek hebt, stel dan eens bewust een paar goede coaching vragen om die gespreksmomenten ten volle te benutten.


TIP: Download hier nog even ons lijstje met 4 cruciale vragen en tal van voorbeelden aan om in te zetten tijdens je volgende gesprek.


Download artikel

5 Fatale gebreken van verandermanagement en hoe je zelf kunt innoveren.

Contact

Zoek je advies, neem contact op met Sanne Immerzeel:

Andere interessante blogs